Common Questions

Do you have any questions? We hope to have the answers below.

Open Castings

Håll utkik på FB och IG efter våra castings.

Parental Advice

General

Modelljobbet liknar inget annat jobb. Din son/dotter kommer hela tiden att bli vald och bedömd efter sitt utseende. För att lyckas måste man först och främst bli bra på bild och vara naturlig framför kameran men det krävs också stort självförtroende, charm, framåtanda och tålamod. Arbetet är hårt och krävande både fysiskt och psykiskt.

Man måste utöver ett “rätt” utseende ha både tur och en otrolig vilja för att lyckas, men viktigast av allt är att de förstår att de blivit antagna för den de är, och att de duger precis som de ser ut. Vi tar in modeller med olika utseende för att täcka kundernas efterfrågan på ett varierat utseende och det är väldigt lätt att självförtroendet får en knäck om man börjar jämföra sig med alla andra.

Du ser på vår sida vad vi söker och titta gärna i utländska tidningar typ Vogue, för att se vad det är för typ av modeller som arbetar.

Av alla sökande på ett år antar vi ca 1-3 %, och av dessa går kanske i bästa fall, 30% vidare.

Being Discovered by a Scout

Alla våra scouter lämnar alltid visitkort.

Blir du kontaktad av någon på stan och de inte lämnar visitkort är de troligtvis inte från oss.

No Contracts via Social Media

Vi får många frågor om nystartade “agenturer” som vill att man skriver på ett kontrakt. Ett kontrakt skall, enligt vår mening, endast underskrivas om agenturen förbinder sig att betala en lön under kontraktsperioden. Det får inte vara ensidigt och bara finnas till för att binda upp kostnader för den som ansluter sig. Gör alltid en bedömning av kvaliteten på en agenturs modeller och fråga dig om du eller ditt barn vill synas i det sammanhanget.

The Process

Vi hjälper våra blivande modeller att ordna en första gratis testfotografering och vi samarbetar med duktiga fotografer vars bilder ni kan se i svenska och internationella tidningar.

Under tiden som de går i skolan blir det enstaka jobb och olika möten med kunder och utländska agenturer som vi samarbetar med. På så vis försöker vi spinna ett nät av agenturer som vill representera dem utomlands, och när gymnasiet är klart kan de förhoppningsvis åka utomlands.

OBS. Olika modelltävlingar är endast till för att upptäcka tjejer/killar som ännu inte har fått chansen. Hör alltid av dig till oss innan din dotter/son anmäler sig till något liknande.

Prioritize School

Efter gymnasiet lägger vi vår energi på de modeller som vill satsa på modellyrket. Vi ser gärna att man tar ett sabbatsår och testar yrket utomlands. Som ni säkert förstår är det mycket svårt att bli toppmodell och det är få som lyckas nå det målet. Trots det kan man satsa på modellyrket under en tid därför att det är ett roligt och spännande jobb.

Diet/Bantning Vill man förändra sin vikt måste man vänta tills kroppen är färdigutvecklad. Oftast löser sig allt om man försöker äta sunt och motionera lite mer. Kunderna i Skandinavien vill ha sunda, fräscha och naturliga modeller till sina produkter. Inte några skelett. Att banta är både FARLIGT och OSUNT. Att experimentera med ämnesomsättningen i ung ålder ger negativa följder för resten av livet. Ätstörningar hos modeller förekommer oftare i utlandet därför att kraven på att vara smal är större än här hemma. Det gäller att kunna stå emot detta!

Samtidigt går det inte att sticka under stol med att kunderna kräver en smalare kropp hos modeller än vad genomsnittet av befolkningen har. Det gör att vi speciellt letar efter de modeller som har det naturligt i sig. De skall vara långa med smal och fin benstomme. Alla som är smala är nämligen inte anorektiska. Är man för “stor” tackar vi ofta nej utan motivering, då vi inte vill skapa någon bantningshysteri.

Vi uppmanar alltså våra modeller att försöka leva sunt dvs. sova ordentligt, dricka mycket vatten, inte röka och dricka för mycket (eftersom det påverkar både hy och hår). Att man motionerar förnuftigt, är ute i friska luften samt att man inte använder droger är självklarheter för alla våra modeller. Det handlar helt enkelt om en livsstil!

Economy

Vad tjänar man som modell? I början nästan inget alls. Som “new face”, satsar man på att få så bra bilder som möjligt. Efter hand som man blir mer erfaren kommer också de mer välbetalda jobben. Reklamjobb ger mest pengar och det finns i praktiken ingen gräns för hur mycket en toppmodell kan tjäna. Modellerna i Sverige tjänar från ca 2-3.000/dag före skatt och uppåt beroende på vad bilderna skall användas till. Vill man tjäna riktigt stora pengar måste man ut i Europa eller till USA och där finns det nästan ingen gräns uppåt. Allt beror på hur efterfrågad man är och vilken kund det är.

Modellen får ca. 70% av fakturerat modellarvode inklusive sociala kostnader och före skatt. I utlandet är förhållandet ofta 50-50% eller mindre till modellen.  Om och när modellen börjar tjäna pengar är det viktigt att försöka planera ekonomin ordentligt. Det man tjänar under sin tid som modell ska räcka till mycket den dagen de slutar och då gäller det att man har haft bra rådgivare. Detta återkommer vi till den dagen det blir aktuellt.

Sweden Models använder inga kontrakt. Alla är fria att sluta när man vill. Vi ser gärna att man prioriterar skolan och går ut gymnasiet innan man testar modelljobbet en tid. Hos oss tvingas man inte till något som modell. Varje jobb förgås av en förfrågan till föräldrarna, om man är minderårig, och man har alltid möjlighet att tacka nej. Skolan går före allt, och ju duktigare man är, desto lättare att få ledigt om/när det dyker upp något spännande. Samtidigt kan det gå långa tider mellan uppdragen så det gäller att ha bra tålamod.

De flesta kontrakt syftar bara till att binda upp modellen, och är ofta förbundna med olika kostnader så var mycket skeptisk när det blir tal om kontrakt. Undantag är stora utländska agenturer som alltid kräver ett exklusivkontrakt p.g.a. konkurrenssituationen.

Other Questions

Har ni några frågor, tveka inte att kontakta oss, Vi vill hålla en tät kontakt och vi frågar alltid er föräldrar först, när vi får förfrågningar på minderåriga modeller. Kolla upp agenturer och testfotografer, be om referenser om det är nystartade företag och kom ihåg att det finns många oseriösa aktörer, som bara lever på att så många ungdomar drömmer om en modellkarriär. Var kritisk till alla erbjudande, dubbelkolla allt.

Följ med i modellvärlden här på swedenmodels.se och följ oss på FB och Instagram! Facebook